Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Volgens Agfa rotatie ontwikkeling van HP5+ in rodinal 1 + 25; 7 min bij 20 graden. Belichten op 320 asa. Minimale rotatie snelheid 30 RPM. Grotere verdunning niet aangeraden.
Ik weet niet uit welke bron deze informatie komt. Ik kan hier ook niet vaststellen of het om 35 mm gaat, want daar draait het om. En ik weet ook niet of het hier om snel-ontwikkeling gaat. Vermoedelijk wel, want HP5+ op 35 mm en Rodinal 1:25 lijkt mij toch op ' het kan niet anders' te duiden.
In mijn laboratorium hadden wij o.a. een foto-afdeling en daar hadden wij de Rondimax tank. Daar ging meestal atomal in, maar voor snel werk en snelle films gebruikten we wel eens rodinal. De draaiing was niet continu maar wel tamelijk snel achter elkaar. Dit was nodig in verband met de constructie van de tank. Veel moois waren de beelden niet, maar het ging om de snelheid.
Later werd overgestapt op de Paterson tank. Daar werd eenmaal per minuut gekiept en gaf veel betere resultaten. Maar het nadeel van de tank was dat je hem in het donker moest laden, dus het snelle van de rondimax was er niet meer.

Agfa heeft de Rodinal formulering later gewijzigd, maar de naam is gebleven. Dat geeft ook de nodige verwarring. Een echte Rodinal moet je zelf aanmaken.

Je