Het wordt tijd om mij voor te stellen aan jullie, voordat ik nog meer posts ga plaatsen.

Ik ben Emulsief. Ik ben dus actief op emulsie, net als de rest op APUG.

Na jaren van rommelen en tijdschriften lezen, vond ik het 8 jaar geleden wel tijd om alles eens in de juiste volgorde te leren. Fotovakschool Apeldoorn dus.

In die (vrijgezellen-)periode heb ik verschrikkelijk veel geschoten en geleerd. Vooral portret met flitslicht: ik maar denken dat ik kritisch was, de modellen waren nog veel erger. Maar zo leer je dan ook weer retoucheren. Mijn voorkeur is nog steeds ZW. Dat kan ik tenminste zelf nog afwerken.

Kleur verraadt vaak teveel. We zien alles al in kleur. Wanneer de ZW-film hier grijstinten van maakt, wordt het beeld veel vager. Je mag dan zelf het plaatje kleuren.

Ik werk op KB, 6x6 en 4x5 TC. Een 10kg statief past prima onder alledrie. Het liefst maak ik nu landschapsfoto's met groothoeken.

In de doka staan 2 vergroters klaar: een Durst AC707 en een LPL7451, beide met kleurenkop en diffusor. Tot nu toe werkte ik met een meter/timer van Hauck MSAII. Mensen die deze Durst kennen, zullen meteen roepen dat de externe timer niet werkt op de Durst. Als je 8 jaar technische school hebt gehad, is dat natuurlijk geen probleem, eerder een uitdaging (die gelukt is). Over de Hauk: het werkt wel, maar je ziet het resultaat van een meting pas na afdrukken en drogen. Ik heb onlangs een Analyser Pro van Harry (hka) overgenomen, zodat ik van te voren kan 'zien' hoe de afdruk er uit gaat zien.

Het blijkt, dat meerdere leden problemen hebben met het apparaat, handleiding, gebrek aan kennis zonesysteem en misschien ook wel met de Engelse taal.

Voordat ik de anapro aanschafte, heb ik de handleiding helemaal doorgewroet en vond de handleiding inderdaad niet gebruikersvriendelijk geschreven. Daarom heb ik een stuk of 6 A4'tjes gemaild naar Richard Ross. In die mails stel ik uitbreidingen en verbeteringen voor. Maar er blijken op hun website ook andere calibratie-methoden te lezen. Ook daar is wat op aan te merken, er zitten zelfs fouten in. Richard zal dit allemaal met Chris doornemen en evt. aanpassen. Ook ik maak wel eens fouten.

Nu ik zelf zo'n Analyser Pro heb, wil ik voor mijzelf de calibratie uitvoeren. Mijn papier is 6-10 jaar oud, dus ik zal wel op gradatie 4 moeten afdrukken? Ik zal deze voortgang via APUG publiceren. Tevens wil ik ook uit de doeken doen, hoe je de effectieve gevoeligheid van een film kunt bepalen mbv de AnaPro. Ik hoop na een aantal posts dat alle eigenaren van een AnaPro een hoop duidelijk is geworden, waardoor het inzetten van dit apparaat beter begrepen en toegepast gaat worden.