Quote Originally Posted by Canon Benny View Post
Theo,

Ik zal uiteraard gewoon weer gaan kiepen bij zwart/wit.

Jed,

Nu had ik ontwikkeld in een verhouding van 1+50. Normaal gebruik ik meestal bij kiepen 1+25, maar aangezien het een rotatie ontwikkeling was, heb ik voor een wat hogere verdunning gekozen. Misschien is 1+75 of zelfs 1+100 nog wel beter, maar goed dat heb ik niet gedaan.

Uiteraard, is op een vergroting beoordelen altijd beter.

Rodinal, is mijn favoriete ontwikkelaar. De korrel maakt mij niet uit. Ik vind dat vaak mooi. En Rodinal heeft een mooie contourscherpte.

Maar voor mij: volgende keer bij zwart/wit gewoon weer kiepen.

Benny
Benny, er zijn velen die zweren bij de ' Rodinal-look' . Het is ook heel bijzonder. Ik zou zeker ook nog een verdunning van zeg 1:100 proberen met weinig en 'gentle agitation' . Het is niet alleen de -frequentie, maar ook de manier van agiteren, die de beeldkwaliteit bepaald. En voor de Rodinal is dit van groot belang. [ Ik weet van een student aan de Rietveldacademie, die de agitatie manier maar steeds niet onder de knie kon krijgen; zelfs als de docent naast hem stond om te zien wat hij deed] . Ergens is het agiteren een kunst en daarmee een mooie uitdaging. En denk er eens over na; de manier van agiteren zorgt voor de verversing van de chemicalien en beinvloed daarmee het proces van de korrelopbouw en daarmee de beeldkwaliteit.

Jed