Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Een vreemde zaak. Ik neem aan dat de strepen dus op het negatief ( met een loupe) te zien zijn. Wat me wel opvalt is dat er een horizontaal strepenpatroon en een diagonaal patroon te zien is. Mogelijk dat je tank in een staande trilling komt. Dan kun je ook van dit soort patronen krijgen. Is er misschien iets in de buurt van de tank, die een kleine trilling veroorzaakt?

Jed
Omdat de gescande en geuploade plaat niet heel erg groot is, durfde ik de zichtbare patronen niet zover te interpreteren, maar ik ben het met je eens, dat deze donkere/lichte lijnpatronen, en met name die diagonale, weinig met krassen veroorzaakt door een afstrijktang te maken lijken te hebben. Die zouden immers als zwarte of donkere lijnen (emulsie doorgekrast) zichtbaar moeten worden.

De lijnpatronen doen mij dan nog eerder aan "newton-ringen" denken veroorzaakt door direct contact tussen scannerglas en negatief, of inderdaad door ongelijkmatige ontwikkeling veroorzaakte patronen zoals jij suggereert. Ik heb dat zelf in deze vorm nog niet gezien, maar ken wel de regelmatige flowpatronen rond de perforatie van 35 mm film die soms kan voorkomen. Dus ik sluit niet uit dat een trillingsbron als een draaiende wasmachine, misschien iets dergelijks kan veroorzaken.