@Mhulsman
Links op de pagina van mijn profiel staat albums. Daarop staat iets met praktica. Als u daar op klikt moet u de foto's kunnen zien A stan heeft ze ook gevonden.


@ a stan

Bij de meeste foto's heb ik niet met volle opening gewerkt. Bij die foto van de achterkant van die plant met dat bruine water zat hij zelfs maximaal gesloten. Sowieso zat hij meer dan 2 stops dicht. De lens is niet vuil of beschimmeld. Het scherpstelmechanisme werkt want als ik er aan draai is er wel degelijk een verschil in scherpte waar te nemen. Het diafragma werkt ook. als ik de diafragma-dicht knop in druk en vervolgens de diafragmastanden heen en weer beweer word het gewoon donker en licht. Het beeld is scherp als ik door de zoeker kijk (en ik afstel) Wat bedoel je lens haaks tegenover filmvlak? De lens zit goed op de camera.

De Pentacon 50/1.8 lens heb ik. net als een Pentor wide angle en een 135. De foto's daarmee waren nog minder scherp. Het is niet zo dat ik niet weet hoe ik er mee om moet gaan. Maar hij wil gewoon niet scherp zijn...

Alle foto's zijn wel gemaakt met zijn MTL-5B. Kan daar wat mis mee zijn?

Ik heb echt graag jullie hulp want ik vind het fotograferen te leuk om het zo te laten verknallen...

A-1 is inderdaad een mooie camera. Op internet heb ik gezien hoe je die kuchende spiegel kan oplossen. Graag zou ik er eentje hebben maar ze zijn nogal duur en moeilijk te vinden. (in de buurt)