Zoals andere zeggen: wil je "portable" zijn of niet? Met zo'n Sinar en een zware metalen kist, ga je echt niet in een bergdorpje in Frankrijk de trappetjes beklimmen... Dus als dat onderdeel vormt van de architectuurfotografie die je wil doen, dan heb je een probleem.

Ik zelf heb een redelijk lichtgewicht houten "loopbodemcamera" / TC van Tachihara. Met lens en al, weegt dat nauwelijks meer, of zelfs minder(!), dan een professionele metalen kleinbeeld reflexcamera met F2.8 lichtsterke zoom. Daarmee heb ik probleemloos rondgeschouwd in b.v. Siena in ItaliŽ, waar over alle heuveltjes toch ook wel wat te klimmen was. Zie hier het resultaat:

http://www.boeringa.demon.nl/siena_2...ime/index.html

Zoals andere ook al zeggen, is een 150mm niet altijd bruikbaar in architectuurfotografie. Het is wel een mooie brandpuntsafstand, maar je zult ook wijder nodig hebben. Zelf heb ik nog een Schneider Kreuznach Super Angulon F5.6/75mm lens. Dat is een behoorlijke groothoek (+/- 24mm in kleinbeeld perspectief), die in veel situaties uitkomst biedt. De kwaliteit en scherpte van die lens is ook nog eens uitstekend, zie o.a. deze review:

http://www.kenrockwell.com/schneider/75superangulon.htm

Hou er wel rekening mee dat alle groothoeklenzen op grootformaat, problemen met een donker beeld op je matglas geven door de lichtafval naar de randen van het beeld toe. Hier is weinig aan te doen, sommige matglazen presteren echter marginaal beter dan andere, b.v. door toepassing van het fresnellens principe.

Marco