Quote Originally Posted by sandermarijn View Post
Na het fixeren eventjes (1 minuut) spoelen, dan in het seleniumbad, vervolgens weer even kort spoelen (5 minuten), dan in een oplossing met natriumsulfiet (hekserij.nl, artikel 32040-0) spoelen (5 min.), vervolgens nog 15-20 minuten spoelen met (eventueel koud) water.

Als je start met een droge, voltooide print, dan inderdaad even inweken met water alvorens in het seleniumbad te doen.

Het natriumsulfiet-bad is een 'trucje' om de wastijd te verkorten. Bijkomend voordeel is dat je na dit bad met kouder water kunt spoelen (vooral 's winters handig).

Overigens, het is niet noodzakelijk om voortdurend 'nieuw' water te gebruiken tijdens het spoelen. Je kunt een print ook prima spoelen in een bak met pompje dat steeds hetzelfde water over de print spoelt. Dan wel een paar keer het water in de bak verversen.

Ieder heeft zo zijn eigen methode. Alles is goed, als het maar werkt .
Ik kan mij in deze procedure niet zo vinden. Een minuut spoelen na het fixeren zal voor PE voldoende zijn. Voor bariet lijkt mij dat onvoldoende. Er wordt dan niets uit het papier gehaald. Ik zou minstens 5 minuten spoelen.

Om naderhand te spoelen in natriumsulfiet vind ik onbegrijpelijk. Wordt hier niet natriumsulfiet en natriumcabonaat verwisseld? Om de fixeerresten sneller uit het papier te halen wordt de pH verhoogd en dat gebeurt met natriumcarbonaat (soda) en niet met natriumsulfiet. Mogelijk is hier sprake van een verwisseling.

Jed