Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Er is weinig wat je tegenhoudt om in de filterlade van je vergroter een diffusie glaasje of folie te schuiven en zo met diffuus licht een vergroting te maken dan zie je het verschil.
Voor mij is het voordeel van een groter negatief wel duidelijk aanwezig. Er zit naarmate je een groter negatief formaat gebruikt meer ruimte om te "spelen" en zo dus het karakter van het beeld naar je hand te zetten.
Als voorbeeld dat een gedekter negatief duidelijk een ander beeldresultaat oplevert. Dit zul je echter niet zo snel doen met KB omdat dan je tegen een veel grovere korrel aanloop. Naarmate je een groter negatief hebt vervalt dit bezwaar natuurlijk.
Wat mij wel tegen is gevallen dat MF objectieven vaak geen mooie onscherpte geven. Iets wat heel duidelijk beter wordt bij het gebruik van grootformaat Optiek. Ook in combinatie met rolfilm. Een symmetrisch opgebouwde plasmat geeft een heel mooie onscherpte.
Hallo Gary,

Bij mijn Philips PCS 130 vergroter zit de filterlade net boven de dubbele condensors. Dus zou ik verwachten dat het op die plaats niet uitmaakt als je daar een diffuus materiaal zoals een glaasje aanbrengt.... Maar ik ga het wel proberen.

Ik neem aan dat je met het "gedektere" negatief bedoelt dat er bij MF gewoon meer beeldinformatie in het negatief opgesloten zit. Want de dekking hoeft toch niet anders te zijn dan bij kleinbeeld... De effectieve filmgevoeligheid is in mijn situatie de helft van de nominale gevoeligheid om in de schaduwen genoeg doortekening te hebben. Dat heeft te maken met het type ontwikkelaar en verdunning (vaak Microdol-X) en geldt dan voor alle Z-W films die ik ooit heb gebruikt. Soms is 2/3 stop ook al voldoende maar dat is wel de ondergrens.

Dat spelen doe ik ook, maar dan bij de negatiefontwikkeling door be´nvloeding van een reeks aan variabelen. Het ontwikkelen zelf is een nauwkeurig werkje, wil ik tot constante resultaten komen.

Je hebt het over een "symmetrisch opgebouwde plasmat", dat is vaktaal voor ...?

Dank voor je reactie,
Jos.