Quote Originally Posted by argentic View Post
Dat calibreren en inktkoppen reinigen is een fluitje van een cent. En ik calibreer de vergroter even vaak.Ja, dat is inderdaad minder kort door de bocht. Vervolgens moet je je afvragen wat het praktische nut is. Een 30x40 afdruk van mijn SL66 is net zo scherp als dezelfde afdruk van mijn 4X5. Als je de zaak opblaast wordt dat natuurlijk anders.

Hetzelfde geldt voor de digitale afdrukken van mijn D300. Tot 60x60 cm kan ik het verschil in definitie met analoog niet vaststellen. Er is wel een verschil in karakter, maar vaak is dat ook voor een geoefend oog niet gemakkelijk vast te stellen, terwijl ik toch ERG kritisch ben in dit soort zaken. En film vangt kleuren inderdaad beter dan de huidige digitale sensoren. Maar ook dat valt in een normale kwaliteitsafdruk volledig weg.

Dus theoretisch heb je misschien wel gelijk. Maar voor mijn praktijk als beroepsfotograaf is er in het eindresultaat simpelweg geen verschil meer tussen analoog en digitaal. Integendeel, de digitale afdrukken zijn vaak beter. En mijn huidige pigmentafdrukken blijken in de etalage véél archiefvaster te zijn dan analoge kleurenafdrukken.

Natuurlijk doet dat alles niets af aan de ervaring van analoog fotograferen. Voor landschappen werk ik persoonlijk liever op 4X5 of 5X7 in zwartwit. Maar voor kleur kinderportretten in de studio kan ik niet meer zonder een professionele digi.

Het een is niet intrinsiek beter dan het andere. Het zijn twee manieren van fotograferen. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. En ieder kiest het procédé wat het beste bij zijn persoonlijke creativiteit past.

Maar volgens mij zijn we aardig afgedwaald van de analoge fotoclubs.
Omstreeks 1995 heb ik 6x6 Rollei vergeleken met 4x5" met beiden lenzen uit ca 1960 in een monumentaal landschap in het zuidwesten van de USA . Het was een groot verschil; de 6x6 is sindsdien aan de kant gezet voor landschap. Niet vanwege scherpte, maar wegens contrastoverdracht, tonaliteitsweergave van het detail of hoe je het wil noemen.

De Rollei werd echter helemaal niet aan de kant gezet. Voor portret suberb. Met een nieuwe pyrogallolontwikkelaar ben ik vorige week aan de gang geweest. Denk dat maar niet te halen met de 4x5". En dat heeft niets te maken met dat de Rollei SL66 handzamer is dan de Linhof. Het heeft met de onderwerpen te doen.

Mijn Digi informatie komt voornamelijk uit proffesionele hoek. En dan wordt je niet goed van wat daar door de editors geeist wordt aan calibratie. Vandaar. Wat de inktjetkoppen betreft gaat het niet om het reinigen, maar om het justeren. De kleuren komen veelal niet op de juiste plaats.

Zelf ben ik betrokken geweest in het scannen. Nou, denk maar niet dat je een goed resultaat bij een professioneel krijgt. De ene professioneel is de andere niet. En we hebben dat aan de resultaten kunnen zien.

Jed