Quote Originally Posted by Frank Bunnik View Post
Het idee is leuk, al val ik zelf buiten de doelgroep. Weliswaar fotografeer ik analoog (4x5 camera), ik scan mijn negatieven/dia's en werk die in Lightroom en Photoshop verder af. Vervolgens laat ik ze printen. De foto's voor de jaarlijkse expositie van de club waar ik bij zit laat ik op barietpapier printen (Hahnemuhle).

Ik heb 10 jaar analoog afgedrukt maar nu heb ik geen ruimte meer voor een doka. Hoe leuk ik het ook vond en hoe magisch het ook was om telkens het beeld op het papier te zien opkomen, ik mis het niet. Niet dat ik het leuker vind om achter een computer te zitten maar de afdrukken van de scans zien er gewoon veel beter uit dan wat ik ooit in de doka kon maken. Stofjes, krasjes etc? Digitaal zo weggewerkt. Een toon geven aan het beeld? Digitaal zo gedaan en het resultaat is beter in de hand te houden. Een print op barietpapier ziet er prachtig uit, geen gedoe met krullend papier. Ik ben ooit maanden bezig geweest om een negatief af te drukken en ik kreeg het maar niet naar mijn zin. Enige jaren terug heb ik hem ingescand en binnen een kwartier had ik het beeld in Lightroom zoals ik het voor ogen had... Nee, voor mij geen natte doka meer.

Ik zit nu bij een club (CreatiVision) met in totaal 9 mensen. Er is ruimte voor 1 extra persoon maar meer dan 10 leden willen we niet. De clubavonden zijn bij de leden thuis. We zijn aangesloten bij de Fotobond en aan de meeste wedstrijden doen we mee. Waarom zou je dat niet willen doen? Bang om te verliezen, teveel druk? Met de wedstrijden kun je je werk tonen aan een groter publiek. Doe je dat niet dan kom je denk ik niet veel verder dan je eigen club.
Frank,
Hier haal je een paar interessante zaken aan:

Eerst het wedstrijdelement,dat mij niet zo bevalt. Onder de deelnemers van de wedstrijd proef ik een soort spanning, die naar mijn idee de fotografie niet ten goede komt. (zelf heb ik nooit aan zo een wedstrijd deelgenomen; dat hield niet in dat mijn fotos niet geexposeerd werden). Maar wat mij verder stoort is dat de fotografie op het wedstrijdresultaat wordt afgestemd. De fotografie wordt niet meer door jezelf gestuurd, maar door een externe kracht.

Een twee jaar geleden, zei een digitalist (met een professionele printer; een beest zo groot als een kleine piano) hetzelfde wat jij ook beweert. Het leek mij goed om dat punt te bewijzen. Ik zou een 4x5" negatief (z-w) aanleveren; hij kon dat scannen en printen en het resultaat zouden we vergelijken. Ik heb dit voorstel verscheidene malen herhaald zonder resultaat. Totdat hij afzag om de vergelijking te maken. Dus nu weten we het nog niet.

Jed