Quote Originally Posted by elbuveli2ETHPY View Post
Wat ik me uit vroeger jaren nog weet te herinneren,uit de fotobladen FOCUS en FOTO was,dat men,met het uittesten van objectieven,microscopische foto,s kreeg te zien,waar men de kwaliteit kon bepalen,door het aantal lijnparen per mm te tellen.
Een lijnpaar bestaat uit 2 lijnen,een witte,en uiteraard daar tegenover de zwarte.
En het gebeurde maar al te vaak dat de kleinbeeldobjectieven tot ver over de honderd lijnparen per mm gingen voor vaste brandpuntobjectieven.
Die waren altijd stukken beter dan de zoomobjectieven,die onder de honderd bleven.
Dat zal nu ook wel verbeterd zijn.
Maar wat me wel opviel,was dat de objectieven voor middenformaat,heel gemakkelijk twee/derde lager lagen,ten opzichte van hun kleinbeeldcollega,s.
Het is toch jammer dat je dergelijke grafieken niet meer ziet,ook wat de contrastoverdracht betreft.

Tegenwoordig worden er een paar foto,s gemaakt met zoveel mogelijk kleuren er op en dat is het wel.

Ruud.
Bij inzichten over scherpte en lijnparen kun je heel veel dieper op de materie ingaan. Hierbij moet je denken aan de prestaties van het hele systeem van opname tot afdruk. En over contrast overdracht. Vooral het laatste is belangrijk om in de gaten te houden. Je praat over zwarte en witte lijnen. In werkelijkheid zijn dit natuurlijk grijze lijnen de ene licht grijs de ander donker. Als het ene systeem het lichtgrijs lichter en het donkergrijs donkerder dan een ander systeem weet af te beelden zal bij een gelijk aantal lijnparen het ene beeld als scherper overkomen. Sterker nog bij een groter contrast overdracht kun je met minder lijnparen toe om een grotere scherpte indruk te verkrijgen. Hierbij verlies je echter (gedeeltelijk) wel de mogelijkheid om subtiele grijsovergangen weer te geven.
Je kunt je voorstellen dat een camera systeem altijd een compromis inhoudt tussen maximale contrast en behoud van subtiele grijs overgangen en micro detail.