Je moet letten op de opening in de lensplank, meestal staat er wel bij of het voor een copal 1, 2 of 3 is. Beter koop je steeds een lens in sluiter en monteer je elk objectief op een eigen lensplank. Het wisselen van lensdelen leidt tot beschadiging en zal de hoeveelheid vuil e.d. in de sluiter en lens doen toenemen.

Om een objectief op de lensplank te monteren schroef je het achterste lensdeel uit de sluiter, leg je het objectief op een tafel met de sluiter omhoog, lensplank met de juiste opening over de sluiter leggen, borgring vastschroeven (daarvoor heb je diverse specialistische gereedschappen, kijk eens op ebay ze zijn rond de 10-20 dollar) tot de sluiter goed vast zit (vast is vast) en het achterste lensdeel er weer opschroeven. Let op dat je de sluiter en het diafragma openzet bij het monteren van de sluiter op de lensplank dan heb je de minste kans op beschadiging van de lamellen.

iets als dit kun je gebruiken om de borgring vast te schroeven:
http://www.ebay.com/itm/Spanner-Wren...item41569ac776

of zoiets:
http://www.ebay.com/itm/TOYO-VIEW-LE...item415d3979fd

of zoiets:
http://www.ebay.com/itm/Spanner-Wren...item53e8b04f01

Let erop dat de borgring bij het objectief zit dat je koopt. Indien het al op een lensplank is gemonteerd kun je ervan uitgaan dat de borgring er ook bij zit (althans bij de moderne objectieven).

succes, Frank
www.frankbunnik.zenfolio.com