Quote Originally Posted by Hoffie View Post
Het wordt me weer wat duidelijker, maar ev-waarde heb ik niet gebruikt tot nu toe.

Las net op een bericht van Amaloco uit 2005 dat zij de combinatie van HP5+ met AM74 ontwikkelaar niet aanraden...

In Zeist waar ik woon is niet veel te koop op filmgebied, dus ik ga gewoon 'postorderen'. Vandaar dat ik niet zozeer op beschikbaarheid hoef te letten om een film te kiezen.

Wat zijn nou klassieke film-onwikkelaar combinaties?
Waarom Amaloco de AM74 niet voor HP5+ adviseert weet ik niet. Mogelijk is de korrel te groot voor gebruik bij kleinbeeld. Dan zou FP4+ meer in aanmerking komen voor kleinbeeld. Het is trouwens wel zo dat Leica (Leitz) Rodinal adviseert voor Leica. Dan zou AM74 niet compatibel zijn met Rodinal of het is toch weer een andere versie?).

Maar nu nog de zaak met de EV waarde, zonder allerlei sensitometrie erbij te halen. Stel, je hebt een filmrolletje en je belicht op een ISO waarde=400, en je belicht op een waarde van 200, dan wordt het resultaat met de 200 waarde in de regel meer gewaardeerd. Je kunt het gewoon zelf proberen en zien wat jezelf het beste resultaat vindt. Dit is niet alleen voor Rodinal zo, maar voor vele ontwikkelaars. Ik had een Rolleiflex en die was vanuit de fabriek gelijk al een stop anders gecalibreerd. Als je op ISO=400 instelde, werkte de Rolleiflex op 200.

Jed