Quote Originally Posted by Hoffie View Post
Wat maakt het werken met T-max, Delta 100 of Fuji Acros dan moeilijker?
De emulsies met platte kristallen gebruiken minder zilver (30%). Voor de fabrikanten is dat een economisch voordeel. Maar het heeft zijn prijs. En die prijs betaatlt de fotograaf. De emulsies zijn zeer kritisch in het gebruik. Je moet voor de beeldkwaliteit voelen ( en dat is een persoonlijke zaak). Maar dan volgt een flinke ervaring, toeval en reproduceerbaarheid in het proces. Kortom, niet wat je van de beginner mag verwachten. En de vraag kwam hier van een beginner. Ik heb al eerder naar het boek van Steve Anchell en Bill Troop verwezen, omdat de problemen rond de emulsies met platte kristallen daar uitvoerig worden samengevat. Voor zover de keuze van het soort film.
Maar het feit dat hier op kleinbeeld wordt gewerkt, vermindert de mogelijkheden. D-76 is de klassieke benadering, maar Kodak heeft die terzijde gezet en Xtol met veel moeite ontwikkeld. Een ontwikkelaar die resultaten gaf, die op Rodinal leken. Inmiddels is de emulsie techniek (sinds 1926) verandert, zodat Rodinal een behoorlijke kandidaat is geworden, en door Leitz geadviseerd wordt voor Leica. Maar, en dat moet ik zeggen; niet op iedere kleinbeeld zit Leitz optiek.
De vraag van de vraagsteller is voor kleinbeeld niet zo eenvoudig te beantwoorden. Is het Rodinal of mogelijk toch XTOL. De mogelijkheden zijn beperkt.

Jed