Quote Originally Posted by mhulsman View Post
Kan je dat nader verklaren waarom dat een noodzaak is.
Ik gebruik altijd Ilford Rapid fix 1+4 in mijn machine, en heb nog nooit problemen ondervonden
De bedoeling van het spoelen na het fixerenis, om de fixeerresten uit de film te halen. In een alkalische fixeer worden de fixeerresten weinig gebonden in de emulsie, bij een zure fixeer worden de fixeerresten sterk gebonden. Omdat de fixeerresten sterk gebonden zijn in geval van een zure fixeer, zal het spoelen daar langer duren dan bij een alkalische fixeer. Bij machinaal gebruik wil je de procestijden minimaal houden. Dat houdt in dat de spoeltijd minimaal moet zijn en dan ben je aangewezen op een (zwak) alkalische fixeer. Waarom een zwak alkalische fixeer? Bij een sterker alkalische fixeer zou de spoeltijd nog korter zijn. De reden is dat de alkalische fixeer dan instabiel wordt. Een zuurgraad met pH=8 blijkt het maximaal haalbare met de huidige middelen.

Er zijn andere redenen voor een alkalische fixeer. De meeste ontwikkelaars zijn alkalisch ( pH van 9 of meer). Een ideaal fotografisch proces zou dan bij een zuurgraad moeten plaats vinden, omdat de emulsie bij iedere pH sprong een opdonder krijgt. ( De dimensies van een emulsie zijn pH afhankelijk). Daarom zoekt men al lang naar een fixeer met dezelfde zuurgraad als de ontwikkelaar. Dat is niet gelukt, maar de zwak alkalische fixeer is de beste benadering. In het proces van het monobath (ontwikkelen en fixeren in een) is het wel het geval, maar is toch een beetje een exotisch proces.

Als je je emulsie ( en dus jer fotografische beeld) vriendelijk wil behandelen, moet je pH sprongen vermijden. Dus als je een alkalische ontwikkelaar (pH 9-10) laat volgen door een alkalische fixeer en daartussen gaat een zuur stopbad, dat slaat dus nergens op. Dan spring je maar heen en weer. Daarom wordt daar gewoon water tussen het ontwikkelen en fixeren gebruikt. En als een stopbad vereist is voor het snelle stoppen van het ontwikkelproces, dan is een (op pH=4,2) gebuffered stopbad een goede ogelijkheid.

Jed