Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
Oefenen is het woord denk ik.
Ga ervan uit dat je meters geijkt zijn, of vergelijk ze met andere fotografen op een bijeenkomst om te zien of hij afwijkt. Dat is stap 1.
Pak een grijskaart in een egaal 'zacht' verlichte ruimte, meet opvallend licht en meet met de spotmeter of dezelfde kaart. Meet met de spot vanaf 1/2 meter afstand en ga aan de andere kant van de ruimte staan. Door strooilicht heb je kans dat de spot een andere reading geeft. Dat is ook het geval in de praktijk. Meet op een boomstam vanaf 10 meter met de spot. Loop erheen en neem een 2e meting van dichtbij vanaf dezelfde kant waarbij je niet in je eigen schaduw gaat staan. Je zal zien dat het een andere waarde oplevert. Voor opvallend licht is dit hetzelfde daar de afstand zon tot aan de boom of 10 meter voor de boom % gezien bijna nul is. Maar als je een lamp hebt op 2 meter afstand en meet 50 cm voor het onderwerp of op het onderwerp dan is het % 25% verschil en dat kan resulteren in een afwijking.
Wanneer je een spotmeter gebruik kun je het beste een zonnekap erbij gebruiken. leeg wc-rolletje matzwart geschilderd aan de binnenkant voorkomt strooilicht. Het verschil zal dan een stuk kleiner zijn tussen dichtbij metingen en veraf metingen.