Følg tråden her enkel og grei resept som tilsvarer Kaffenol CH, dvs den ser ut til å virke omtrent like bra på alt.

http://www.flickr.com/groups/3305163...7628497965619/,

Ettersom det finnes utallige te-varianter, og ettersom ingen har gjort sælig alvorlige forsøk i denne retningen enda, men brukt mye tid på bittesmå forandringer på kaffenol-resepten, uten store variasjoner, blir det endel eksperimentering. Og endel fiffige navn.

Foreløpig er to varianter testet ut PASSIONOL og EARLONOL, begge oppkalt etter sine respektive te-typer, Twinings Passion fruit, mango n& orange, og Earl Grey.

Selv har jeg Twinings Citron the, Twinings Voyage og Lipton African Rooibos på lager.
Noe av det interessante er å sjekke om de alle virker, om de virker like kraftig og om de gir samme kontrast, gradasjon og korn.

Bruksmåten er som for Kaffenol :

Kok tevann, til en liter benyttes 8 teposer (dobbel styrke) - en har rapportert at han benyttet ca 17 poser på en liter, det blir 4-dobbel styrke i forhold til den teen jeg drikker, det ser ikke ut som om virkningen ble voldsomt mye kraftigere av den grunn, så jeg anbefaler 8 teposer på liter, eller ca 3 treposer på en tank for 35mm film.

La vannet avkjøles, gjerne over natten.

Tevann 350 ml
Krystall soda 18 gram
Askorbin syre 5 gram

Kan stå ubrukt over natten helt uten problemer, gjerne et par netter, dvs om man mikser en hel liter kan den brukes opp i løpet av to dager til 3 tanker for 35 mm film.
En tank (350ml) kan brukes til å fremkalle minst to filmer, øk tiden med et minutt pr film, men må brukes opp i løpet av et døgn etter første fremkalling.

For en liter blandes :

Tevann 1 liter
Krystallsoda 55 gram
Askorbinsyre 15 gram

Dette er en fremkaller med svært mange av de samme egenskaper som Kaffenol, men den er uten den ubehagelige lukten! Tvert i mot lukter Passionol søtt og spennende, så dermed er det slikk på rare lyder fra TV-stua når man fremkaller.....

Det som gjenstår å forske ut er holdbarhet i løsning (med hjelpestoffer) og fortynning.

Som Kaffenol kan denne fremnkalleren brukes fortynnet 1:1 akkurat som D76, da må tiden økes ganske mye, 40% til 100% det gjenstår å finne ut helt nøyaktig. Men det er allerede fastslått at dette virker. Brukt 1:1 må man kaste fremkalleren etter bruk. Og brukt 1:1 er en mye bedre løsning, akkurat som for Kaffenol, enn å begynne å eksperimentere i blinde med resepten og å legge seg på grensen til null aktivitet, som ved det reduserte kaffenol-reseptene.

pH er sjekket underveis hele tiden, og bekrefter at man ligger godt innenfor området for god virkning av askorbin-derivatet vi bruker, natrium askorbat. Også for fortynnet blanding, 1:1 senker pH med ca 0,5 verdier......

Alminnelig brukstid er ca 10 - 11 minutter for standard B/W film, øk noe for 400 ISO, det ser ikke ut til at normal film krever KBr eller lignende, her må flere forsøk bekrefte eller avkrefte...................

For fargefilm er det ukomplisert C41 fremkalles elegant og uten problemer i 14 minutter, noe lenger for ISO over 200, ingen KBr nødvendig.


Første skritt vidre blir Citronol her, brygget på Twinings Citron The, da er man i allefall garantert ikke å få slør, det finnes jo citrus syre i teen! :-)
Det kommer en grundig rapport med blider og alle data på bloggen.