Quote Originally Posted by janalwin View Post
Je kunt beelden opslaan als TIF. Dan heb je geen compressie die beeldverlies geeft.

Maar je kunt meestal ook de compressiekwaliteit van JPG op de hoogste stand zetten, dan heb je bijna geen verlies.

Verder kan je een zwartwit-afbeelding opslaan in 16-bits in plaats van de standaard 8-bits. Dan behoud je meer grijstinten (65536 grijstinten ipv 256)

Een mens kan niet meer dan 256 grijstinten onderscheiden, maar de extra grijstinten zijn fijn als je nog correcties gaat doen in Photoshop (helderheid, contrast, levels, doordrukken, tegenhouden).
Als je dat met een 8-bit bestand doet krijg je snel minder dan 256 grijstinten en dat kan wel gaan opvallen.

Ik sla mijn scans met de Epson v750 meestal op als 16-bits TIF en bewerk ze dan nog wat na in Photoshop. Als ik de bestanden naar iemand moet sturen maak ik een JPG kopie van redelijk hoge kwaliteit (80%).

Je kunt ook 16-bits JPEGS maken vanuit het scanprogramma (tenminste uit Silverfast), maar dat kunnen de meeste programma's niet openen. Zelfs mijn Photoshop CS3 niet.

Voor kleur doe ik hetzelfde maar dan scan ik 48-bit (3 x 16 bit) in plaats van de standaard 24-bits (3 x 8 bit).

Ik zou me er allemaal niet te druk om maken. Met 8-bit jpegs zijn ook prima resultaten te behalen. Zeker als je de scan niet verder gaat bewerken.

Groeten,

Jan Alwin de Jong

PS. Zoek anders even op wikipedia naar jpeg als je meer wilt weten
hoi jan, bedankt voor je uitvoerige antwoord ik ben op dit moment mijn negatieven aan het digitaliseren en een absolute beginneling wat scannen betreft..het lukt me aardig maar deze tips zijn meer dan welkom