Je kunt je Hasselblad met film erin in de vriezer stoppen, als je die tenminste hebt. De meeste vriezers (niet het bovenvak in de koelkast, maar een vrijstaande) gaan tot kouder dan -20. Zodra het geheel afgekoeld is kun je met open vriezerklep/deur snel wat opnames van het inwendige van je vriezer maken . Dan blijkt vanzelf of het transport, de tijden en film de lage temperatuur aankunnen.

Als je de camera weer uit de vriezer haalt natuurlijk even uitkijken voor condensproblemen (zip-lock plastic zak eromheen oid).

Alternatief is dat je deze week in de vroege ochtend buiten wat foto's maakt. Geen Siberische toestanden, maar aan de grond toch al snel -10 of kouder.

Wat je ook kunt doen is Will van Manen bellen/mailen met je vraag. Het is een aardige vent met veel parate kennis. Of anders misschien Wilco Jansen, die ik alleen van zijn Hasselblad-site ken. Andere mogelijkheid is Quinten de Bakker van http://www.hasselbladhistorical.eu/; hij weet heel veel van Hasselblads en hun favoriete of minder favoriete leefomgeving.

Succes, Sander