Quote Originally Posted by hasselbladuser View Post
Goed resultaat met de Colortec set. Gewoon bij 30 graden omdat de ontwikkelaar dan minder snel afkoelt. Ik gebruik een Paterson tank met iedere dertig seconden agiteren.
Ik heb dit gisteren voor de eerste keer op dezelfde wijze uitgeprobeerd, resultaat viel me verbazend goed mee, veel beter dan verwacht, veel beter dan wat ik de laatste tijd heb laten ontwikkelen.

1) Maar toch een vraag ivm het hergebruik van de chemie als je via kiepen werkt. Omdat bij de instructies stond dat je per keer drie/vier films kon gebruiken en dit vier maal (wel met draaiprocédé), dacht ik dat je de chemie mocht hergebruiken. Ik heb dus na het ontwikkelen van de eerste film (kiep, 300 ml in patersontank voor 1 film) dit teruggekapt bij de aangemaakte oplossing (totaal 1L) om dan bij de ontwikkeling van de tweede film hiervan opnieuw 300ml te gebruiken.
Na de tweede keer was de kleur van de kleurontwikkelaar duidelijk veel roder geworden, waarna ik me afvroeg of ik er wel goed aan had gedaan om deze te herbruiken (en of ik deze nog een derde keer zou gebruiken)?
De tweede film leek in orde te zijn.
Ik ga het sowieso nog eens testen, maar ik vroeg me af wat anderen (zouden) doen, hoeveel keer kan/mag ik hergebruiken bij kiepen?

2) De kleurnegatieven staan wel heel bol na het drogen. Is dit normaal bij kleurnegatieven, want het geeft een beetje problemen om ze plat te krijgen bij het scannen (een nacht onder zware boeken heeft nog niet veel uitgehaald).

(Bestaan er trouwens boeken met meer achtergrondinfo over kleurontwikkelen? In het nederlands of engels?)