De juiste fixeertijd is afhankelijk van type fixeer, de verdunning en de film die je gebruikt. Tri-X vraagt bijvoorbeeld meer tijd dan HP5+. Het is echter eenvoudig zelf te bepalen. Knip een stukje van de aanloopstrook van je film. Het is geen probleem als het stukje reeds belicht is. Dompel dit in de gebruiksoplossing fixeer. Je meet vervolgens de tijd dat het duurt tot het stukje film transparant is. Deze tijd verdubbel je en dat is de goede fixeer tijd. En je mag afronden: maak van 4 minuten en 23 seconden gewoon 5 minuten. Enig over fixeren is geen enkel probleem, maar overdrijf niet. Goed is goed genoeg.
Verder heeft fixeer een bepaalde capaciteit, dat wil zeggen de maximale hoeveelheid film die je in een liter concentraat gefixeerd krijgt. Dat staat doorgaans op de verpakking of op de website van de fabrikant. Je kunt dan uitrekenen hoeveel films je maximaal in de gebruiksoplossing kunt fixeren, maar blijf daar ruim onder om zeker te zijn dat je films goed gefixeerd zijn.
Tenslotte: (bijna) alle films hebben een sluier, sommige meer dan andere. Bij het afdrukken is dat geen probleem, omdat het gaat om het verschil tussen de lichtste en donkere partijen dat het contrast in je afdruk bepaalt. Waar je voor moet uitkijken is een paarsige sluier op films als Delta 100, 400, 3200, de TMax films en Tri-X. Doorgaans is dat een teken dat er onvoldoende gefixeerd is. Opnieuw fixeren is dan de oplossing. Op het Engelse talige deel van Apug is er een schat aan info over te vinden.