Quote Originally Posted by TomStr View Post
Hebben sommige films ook geen anti-halo laag die je soms verwijderd door eerst je film een aantal minuten te spoelen (gewoon met water?) had rollei niet zo'n paar films?

Tom
Inderdaad kun je bij sommige films nog andere dingen terugvinden. Ik heb het sterk gemerkt bij ADOX films. je moet voldoende voorspoelen om dat weg te krijgen. Bij ADOX vind je een paarse gloed terug.

Die sluier: ik dacht in het begin ook altijd dat film geheel blank / transparant uit de fixeer moest komen, maar dat is niet waar. Tijdens de opslag van nog niet ontwikkelde film (of die nu belicht is of niet), vindt altijd een kleine, maar langzame, mate van "printing out" plaats, waarbij een heel klein deel van de zilverhalogeniden zonder aanwezigheid van ontwikkelaar, toch naar minuscule zilverkorrels wordt omgezet. Dit proces is niet tegen te houden, hooguit te vertragen door je film in de koelkast of vriezer te bewaren.
Ook dat zie je bij het ene merk meer terug dan bij het andere merk film. ADOX is veel helderder dan bijv Kodak.

Overigens kan het ook liggen aan de helderheid van de drager.
Wat dat betreft ben ik helemaal verslingerd aan ADOX; de drager is zo helder, dat ik veel meer contrast aan kan dan met Ilford of Kodak.
Johan