Quote Originally Posted by Frits Flits
Ik denk dat een 2e hands SB28 een stuk goedkoper zal zijn dan een SB800. De functionaliteit van de SB800 (het iTTL systeem) wordt door je camera niet ondersteund, dus zon 800 lijkt me overkill. Wat voor flitsfotografie gaat het worden nixx? Mijn voorkeur gaat namelijk meer uit naar studioflitsers, omdat je daarmee veel flexibeler bent in de vorming en richting van je licht. Je kunt de facetten van flitsfotografie beter benutten, maar je kunt ze helaas niet altijd inzetten. Eenmaal gewend aan een setje studioflitsers vind je een reportageflitser snel erg beperkt merk ik.
Waar moet je dan zoal op letten bij aanschaf van een 2de hands flitser? Ik heb gehoord dat er nogal eens problemen opduiken met de 'flitsbuis' of zo iets?
iTTL wordt idd niet ondersteund, maar komt misschien wel van pas als ik binnen 2 jaar een digitale reflex aanschaf. Hoe lang gaat zo'n flitser eigenlijk mee als je hem vrij intensief gebruikt?
Als ik een goedkope SB28 vind, dan zou ik idd misschien beter voor die gaan. Als ik later digitaal ga, kan ik dan nog veranderen.
Een studioflitser ga ik voorlopig niet nodig hebben. 1 Omdat ik geen studio heb en 2 omdat ik als ik aan studiofotografie wil doen gewoon het materiaal op school kan gebruiken.
De flitser zal vooral voor reportagefotografie en straatportretten gebruikt worden, dus een gewone 'reportageflitser', zoals je het noemt, zal wel volstaan denk ik.

Quote Originally Posted by clogz
Voor mijn F80 heb ik destijds een Metz54 aangeschaft. Voldoet uitstekend. Bovendien heb je met het Metz systeem het voordeel dat je middels een adaptervoetje de flitser op een andere camera kunt gebruiken. Zie: www.metz.de
Die Metz kost ongeveer hetzelfde als een Nikon SB flitser, dus ga ik het toch op een Nikon houden denk ik. Als ik een andere camera koop, wordt het bijna zeker opnieuw een Nikon.

Bedankt alletwee,
nixx