Med fare for å bli arrestert for dobbelposting, denne har jeg postet på engelsk under "Camera mods etc" og "Post pics of your..."

En venn var så snill å forære meg en gammel Polaroid 110A instant rull film camera. Denne filmtypen avgikk med døden for snart 20 år siden. Så de fleste som interesserer seg for slike kameraer bygger de om til enten pack film (som Fuji ennå lager) eller som en kompakt håndholdt 4x5 kamera, noen klarer sågar å gjøre det siste og ennå beholde rammesøker mv. Jeg funderte lenge på det siste, og så derfor bort fra løsninger som involverte å kun klasje på en Graflok bakstykke, da denne vil dekke over søker og stikke ut under kameraet. Så da heller på hva Dean "Razzledog" Jones, David Harms, Byron camera og flere har foretatt seg, som alle har funnet mer elegante løsninger. Men likte kanskje best Noah Schwartz (se Photo.net profilen hans) sin løsning best. Denne krever dog at man har dreiebenk og CNC router, så jeg endte opp med å slå fra meg 4x5, men heller se på mellomformat eller evt å lime inn et pack film bakstykke permanent. Jeg valgte en kombinasjon av dette. En kar ved navn Nate (Option8 på flickr) har gjort dette vha å ta en adapter for Polaroid 600SE, som da gjør kameraet istand til å ta alle bakstykker forberedt for Polaroid sin versjon av Mamiya Press. Dermed kan jeg bruke (med riktig adapter) nesten alt av 120/220 rullfilm holdere opp til 6x9, samt Polaroid Pack film holdere.

Den vanskeligste jobben var å lage en adapterplate mellom kamera og 600 adapteren. Jeg satte mål av meg å lage denne som en integrert del av kameraet. Løsningen involverer å kutte av høyre side av kameraet (sett bakfra) for å kunne komme til låsmekanismen til 600SE adapteren. Og hullet skulle dekkes av adapterplaten tenkte jeg. Jeg fikk det til, men jeg hadde kanskje valgt en annen løsning neste gang.

Filmplanet er nå ca 2,5cm lenger bak. Derfor måtte endestopp for objektivet også flyttes bakover. Videre er kameraet trukket om med nytt lær. Toppen er også kuttet for å følge kameraet, og fylt igjen med epoxy, pusset ned og lakket kremfarvet. Objektiv med lukker er byttet da det var litt problemer med den som satt der. Lukkeren var av #0 størrelse, den nye av #1 størrelse. Så en del filing av objektivfesteåpning måtte til. Litt pussing og smøring her og der, rammesøker kalibrering mv, og her er resultatet.Polaroid 110A conversion front #2 by Eirik0304, on Flickr


Polaroid 110A conversion front #1 by Eirik0304, on Flickr


Polaroid 110A conversion back #2 by Eirik0304, on Flickr


Polaroid 110A conversion back #1 by Eirik0304, on Flickr


Polaroid 110A conversion back #3 by Eirik0304, on Flickr