Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
eerst verhitten zodat het vloeibaar wordt (au bain marie).
ik verwarm het aquarelpapier eerst voor met een oude bariet pers zodat de emulsie niet direct uithard.
daarna met kwast opbrengen, horizontaal en verticaal bewegen.
vervolgens laten drogen (doe ik in oude fotopapier dozen met deksel erop).
als deze droog is kan je hem verwerken zoals normaal papier.

Volgens mij maakt het oppervlak niet uit, zolang het maar vasthecht. Met aluminium kreeg ik het effect dat tijdens spoelen (altijd met koud water!) de emulsie van de plaat liep.
Goede tips, heb zelf geen bariet pers om papier voor te verwarmen, maar in mijn ervaring blijft het lang genoeg vloeibaar om ook zonder papier voorverwarmen werkbaar te zijn.

Aanvullingen:

- Ik heb zelf papier voor acrylverf gebruikt ipv aquarel. Die keer dat ik aquarel had, vond ik het wat minder stevig in de "wet processing" fase, maar ik heb het te weinig gedaan om echt harde aanbevelingen over papiertypen te doen. Het acrylverft papier is echter wel lekker stevig.
- Hou rekening met uitval! De eerste prints zullen slecht gecoat zijn. Het vergt wat oefening om "de slag" te krijgen.
- Ik doe vaak 2 of 3 dunne lagen. 1 coat geeft bij mij een te slecht resultaat. Wat ik nog niet heb geprobeerd, en weet dus niet of dat beter is, is eerst een strook uitgieten op papier en daarna uitkwasten. Ik doop tot nu toe de kwast altijd in het bakje waarin ik verwarm, en daarna coaten. Simpel, maar geeft soms wat onregelmatig resultaat (wat natuurlijk ook juist de charme is!)
- Bedenk eerst hoe je gaat drogen voor je begint! Tenzij je een lichtsluis hebt (ik heb een gewone deur) kun je niet zomaar de deur open trekken om naar buiten te stappen. Bij mij was drogen in oude papier dozen geen succes, het gecoate papier krulde zoveel op (zeker met grotere formaten), dat het aan het deksel vastplakte. Het karton van de doos kan ook nog eens krom trekken door het vocht. Ik heb zelf een improvisorische "droogdoos" gemaakt op basis van een kunststof ontwikkelschaal, die redelijk werkt, hier beschreven:

http://www.boeringa.demon.nl/menu_te...rdryingbox.htm