"Wordt dat nog gemaakt dan?"
"Ik wist niet dat jij zo'n oude *** was".
"Voor dat geld heb je toch ook iets digitaals?"

Ik weet zeker dat mijn digitale vakbroeders mij zielig aan zullen kijken. Ik heb een grootformaat camera gekocht. Jongens, mag ik je even vertellen, ik ben blij, nee, ik ben gelukkig! Ik heb bijzonder lang gewikt en gewogen, gespaard en nu was de mooie dag daar: ik kroop achter de PC en heb bij http://www.badgergraphic.com een ShenHao HZX 4x5-IIA gekocht, een loopbodem. En nu komt het. Ik dacht, ik ga nog even een maandje door met mijn Mamiya C330 tweeoog. Maandagavond heb ik hem in Amerika besteld, donderdagochtend stond het pakketje in Deventer bij mij op tafel! Dat is toch bijna niet mogelijk? Wellicht heb ik via de Nasa besteld?Ik moet nog even nadenken voor een koosnaampje voor mijn nieuwe aanwinst (suggesties iemand?). Ik vind het een prima ding. Hij ziet er niet flitsend of geweldig mooi uit maar doet alles geweldig goed (past erg goed bij mij, ahum). De achter- en voorramen zijn in alle richtingen te verstellen: voor 7 cm op en neer, 360 mm lange balg, de lens is in alle richtingen 17 graden te verstellen. Het achtervenster kan 90 graden naar voren en 40 naar achteren, 4,5 cm ophoog, 20 graden naar links en 20 graden naar rechts. Het matglas is bijzonder helder, hoewel ik alleen de Wista van Gilbert als referentiekader heb. Opgevouwen is hij nogal dik, 9,5 cm. De ShenHao wordt standaard in een moderne metalen koffer geleverd. Ik heb gekozen voor een beginnerspakket met een goede standaard lens.Ik had van tevoren al wat referenties gelezen:
http://www.galerie-photo.com/shen-hao-hzx45.html
http://www.largeformatphotography.in...o/shenhao.html
http://www.kgcphoto.com/Reviews_&_Tu..._lf_lenses.htm
http://hv.greenspun.com/bboard/q-and...?msg_id=004d3i

Er is ook een forum (met dank aan Gilbert voor de link):
http://www.phpbbforfree.com/forums/shug-forum-2.html

Een enorm uitgebreide handleiding (italiaans):
http://www.michelevacchiano.com/shenhao/shenhao.htm

Verder is de beslissing voor deze camera ook gebaseerd op mijn (nogal krappe) budget. Het is volgens mij de meest gebruiksvriendelijke optie voor het minste geld. Voor een $ 1295 of [color=blue]€ 1025[/color] heb je een 4x5inch camera, een Rodenstock APO-Sironar-N 150mm/5.6 op een lensboard, een zwarte doek, 2 Fidelity filmhouders, een kabelontspanner en een metalen fotokoffer. Ik heb er ook een compendium bij gekocht.
Het was ongeveer 300 euro invoerrechten. Je kunt de camera [color=blue]ZONDER LENS[/color] ook in Nederland kopen, bij http://www.fotoabro.nl/ kost het geheel [color=blue]€ 1995[/color], maar dan heb je er wel een rolfilmmagazijn en spiegelzoeker bij. Reteduur dus.
Met de 150mm lens ga ik eerst een tijdje spelen. Eerst moet de camera vergroeien met mij, voor ik verdere aankopen ga maken. Dus ik ga ermee oefenen en wat blijkt: het is bijzonder intuďtief. De knoppen kan ik blind vinden, terwijl mijn hoofd onder de zwarte doek zit.

Je bent in deze digitale tijden - grote namen als Ilford, Contax en Leica bijna verdwenen - eigenlijk helemaal van de pot gerukt als je nog zoveel in een filmcamera investeert. Zeker als je absoluut geen digibeet of digibiel bent, maar zelfs in de automatisering werkt. Dan ben je gek, dat klopt. Gek op film. Gek maar gelukkig.