Hallo iedereen,

even een vraagje, ik heb mijn doka in de kelder, sinds een paar weken heb ik eindelijk de doka wat beter gemaakt. Grotere rekken, osb werkblad, osb werk-muur ;-)
Qua licht werkte ik tot nog toe met een gewone halogeenlamp bouwlamp (gedimd) met een LEE filter ervoor. Geeft lekker veel licht en geen sluier (toch niet dat ik ooit gemerkt heb ) maar nu ik de mogelijkheid heb om een licht boven de werkplaats te hangen tegen de OSB plaat zou ik toch liever dat doen.
Maar hoe? Als laatste optie zou ik een soort "kap" bouwen om een TL lamp in te hangen en dan "het gat" toe te maken met de LEE filter. Eenvoudiger zou zijn om de filter gewoon rechtstreeks rond de TL buis te doen of rechtstreeks rond een andere "gewone" lamp. (of spaarlamp)
OF
ik kijk toch eens rond voor LED's en een transfo (iemand die weet hoe je dat juist berekend? hoeveel volt? hoeveel Ampere, hoeveel leds mag ik dan in serie zetten en hoeveel series mag ik in parallel zetten?) Ik zou dan ook een streng of drie apart willen bedienen zodat ik 1 "streng" aan kan doen als ik weinig licht wil en meerdere strengs voor meer licht. Maar hoe kan ik dat dan een beetje mooi solderen?
Hoeveel licht geeft een LED?

Of nog andere ideeŽn?

Tom