Even dit oude draadje weer wat omhoog schoppen als dat mag ...

Ik gebruik met groot enthousiasme mijn Rolleiflex 3.5 F. Da's wel direct de mooiste twee-oog die er ooit gemaakt is, maar voor rond de E 500.00 moet je zeker een goed exemplaar op de kop kunnen tikken.

Ik vind het DE ideale camera voor straatfotografie. Heerlijk onopvallend vanaf de buik fotograferen. Beeldkwaliteit om een puntje aan te zuigen. Makkelijke bediening. Lekker onopvallend. Alleen voor straatportretten zou je willen dat je de beschikking had over een portretlens. Die zit er dus niet op.
Voor ge-ensceneerde portretten is de Rollei ook zeker geschikt. Je moet dan weliswaar behoorlijk dichtbij komen vanwege de brandpuntsafstand, maar daar staat tegenover dat de te portretteren persoon zich in het algemeen toch niet direct bedreigd voelt door zo'n ding met een lichtkapzoeker. Het is goed mogelijk om met je model te blijven communiceren, da's ook wat waard.

Ik gebruik de Rollei ook graag voor landschappen en nachtfotografie. Daar is ie zeer geschikt voor imho. Ook voor available light werk is hij goed toepasbaar. Dan zou het overigens wel fijn zijn om zo'n modern extra helder matglas te hebben overigens.

Het is gewoon een veelzijdig apparaat.

De mogelijkheid om met sommige twee-ogen lenzen te kunnen verwisselen (wat zeg ik, met wat voor camera dan ook) moet niet worden overschat. In mijn persoonlijke ervaring heeft al dat gewissel vaak niet zoveel nut.

De beperkingen die zo'n Rolleiflex mij eventueel opleggen zijn geringer dan de beperkingen die ik als plaatjesschieter in mij heb, wil ik maar zeggen.

Of iemand nu moet instappen in MF met een twee--oog is overigens een vraag die ik moeilijk kan beantwoorden. Kwestie van uitproberen, denk ik.


Paul.