De SB800/SB600 bestaan voornamelijk omdat de sensor die Nikon gebruikt voor de digitale camera's te weinig licht reflecteerde, en omdat D-TTL niet wilde lukken vandaar i-TTL.

Voor je F80 is een SB600 of SB800 overkill, punt uit. Ik heb zelf een S2 Pro, die met dezelfde flitstechniek werkt als jouw F80 (Multi-dinges 3d fill flash-dinges), omdat de Fuji CCD wel voldoende licht reflecteert om dat meetsysteem te kunnen handhaven. Als ik flits met dat ding, is het met een Metz 45CL4, en ik krijg er prima foto's mee... maar de beste flitsfoto's krijg ik met handmatige instelling, dus niks i-TTL of d-TTL of multi-sensor-balanced dinges-achtig iets.

En sinds kort heb ik een setje studioflitsers... en die gaan geheel handmatig... niks TTL flash. En daarmee (en met een flitsmeter en een beetje gezond verstand) krijg ik direct al betere resultaten dan met die Metz.

Ik denk dat de "bottom line" is dat enige kennis van de onderliggende techniek veel meer voor je kan doen dan welke TTL-automatiek dan ook...

Om even op je andere vraag in te gaan: een goed boek over flitstechniek vind ik het boek "Basisboek Flitstechniek" van Mich Buschman.