Of er voordelen aan die Metz zijn hangt van verschillende factoren af...

Als je 'm professioneel gebruikt, weet ik zeker dat in een explosie van beperkte omvang de Metz eerder zal overleven dan de SB800. Verder heb ik een ongezonde berg handscherpgestelde Minolta's, een Mamiya 645 Pro, een F4 en een S2 Pro... en op al die camera's kan ik, door het SCA-systeem, dezelfde flitser gebruiken.
Ik heb één keer een probleem gehad met een Metz... maar dat was echt een verschrikkelijk oud beest (een 45CT1). De flitsbuizen die ze gebruiken zijn verschrikkelijk consistent... om verschillen in lichtopbrengst of kleurtemperatuur hoef je je niet druk te maken.
Daarnaast licht het ding erg gelijkmatig uit, maar dat doet de SB800 ook, dus daar geen klachten.

Als je je committeert aan Nikon, is een SB600 of 800 een verstandige keuze. De vraag is of je de extra juice van de 800 nodig hebt.
Evengoed denk ik dat ik met de Metz en de SCA-adapter dingen kan die met een on-camera SB800 niet kunnen (flitser op statief, een metertje van de camera af, laten bouncen op een witte muur....), en als je dat wilt, dan is elke staafflitser met losse adapter voor op de flitsschoen een betere optie.

Als je veel bloedjesnel reportagewerk doet, en gewicht en formaat een issue is, dan moet je de Metz laten voor wat het is.

Voor wat betreft de keuze tussen de SB28 en de SB800 moet ik je in elk geval het antwoord schuldig blijven.