Ik heb een vijftien jaar oude Nikon F4. Een dijk van een professioneel werkpaard. En ik ben nog nooit echt tegen zijn grenzen aangelopen. Natuurlijk zijn er sindsdien een heleboel electronische overbodige snufjes, en snellere AF bijgekomen. Maar ik heb nooit de indruk gehad dat ik in mijn F4 iets miste. Overigens, afgezien van de AF, heb ik dat bij mijn nog veel oudere Nikon FG ook niet.

Het hangt er maar net vanaf wat en hoe je wilt fotograferen. Ben je het journalistische type of hou je van formule 1, dan zou ik niet aarzelen over de F100 (of zelfs F5/F6). Maar als je voornamelijk wat portretten en landschappen maakt, zou ik eerst eens uitkijken naar die middenformaat.

Quote Originally Posted by Frits Flits
Zoals ik al in een andere draad aangaf ben ik geen voorstander van de tweeoogreflex als instapper in het middenformaat. Ik vind dat dat een bewuste keuze moet zijn vanwege de beperkingen van dit systeem.
En Frits, in dezelfde draad hadden we ook vastgesteld dat die beperkingen jouw zeer persoonlijke ervaring waren. Veel middenformaat fotografen (waaronder niet de minsten, zoals Robert Doisneau, of Chris Killip) denken daar heel anders over.