Die harmonica flessen zijn hopeloos want binnen langs de rand gaan daar vele luchtbelletjes aan zitten en door het enorme grote oppervlak oxideert je ontwikkelaar snel weg.

Xtol (Ascorbine basis) heeft een korte levensduur als het eenmaal is aangezet. Het hangt ook nog af van het water welke je gebruikt. Ivm metaal ionen is gebruik van gedestilleerd water aan te raden. Elke Ascorbine ontwikkelaar heeft een relatief korte levensduur met als dieptepunt Ilfosol-S die na 2-3 maanden inactief wordt. Inmiddels vervangen door Ilfosol-3 (iets beter).

Wil je met een kleinere 1 liter verpakking werken kun je uitwijken naar Fomadon Excel W27, 1:1 data van Xtol toepasbaar. Ook deze ontwikkelaar is op Ascorbine basis, gebruik je meestal 1+0 of 1+1 en met een vergelijkende levensduur van 4-6 maanden.

Fomadon Excel W27 koppelt fijne korrel aan nominale filmsnelheid. Het is een moderne ontwikkelaar, niet erg giftig (kan dus zo door de gootsteen) en is met een groot aantal films met goede resultaten toepasbaar.