Quote Originally Posted by argus
Hallo,

Ik heb mijn DII voor 99% werkklaar gekregen, alleen mis ik nog glazen inserts voor de alu 4x5 negatiefhouder. Beter: ik vermoed dat ik deze mis want ik kan me niet voorstellen dat je zo'n groot negatief zonder glas kan vlak houden.

Kan ik in de lage landen anti-newton glas vinden aan een betaalbare prijs of moet ik me tot classic-enlargers wenden?
http://www.classic-enlargers.com/ome...rger_parts.htm :
[font=Arial][size=2]13) Negative Carriers, glass type ([/size][/font][font=Arial][size=2]$140.00[/size][/font][font=Arial][size=2])
[font=Verdana]Er staat wel niet bij of dit over 1 of meerdere gaat en welk formaat...[/font]
[/size][/font]
G

4x5-Negatieven zijn over het algemeen (ik ken alleen HP5+, Tri-X, TMY en APX100) veel stijver dan de kleinbeeld en rolfilm-varianten. Een uitzondering is polaroid 55, wat wel behoorlijk slap materiaal is en bovendien niet in een 4x5-houder past. Werken zonder glas is vrij probleemloos en verlost je bovendien van 4 oppervlaktes die je stofvrij moet houden.
Waar ik tegenaan liep, was dat het niet mogelijk was het hele negatief af te drukken: met de originele houders van omega verlies je vrij veel oppervlakte. Bovendien laat ik graag wat van de techniek zien, en dan is een zwart randje essentieel.
Ik heb dat opgelost door zelf wat in elkaar te knutselen met passepartout karton en een gewoon stukje vensterglas. Het negatief ligt los op het glasplaatje, dat ingeklemd is in enkele lagen karton. Van newton-ringen heb je geen last, want die vormen zich altijd aan de bovenkant. Werkt perfect en je bent voor een paar euro klaar.

Huub


Huub