Hopelijk zal het niet meer lang duren voordat ik zelf foto's analoog kan printen ivm al dat gepruts met de negatiefscanner nu (maar ook de digitale zijde zal ik blijven onderhouden

Nu begin ik me steeds meer en meer af te vragen: hoe doe ik dit of dat nu analoog. Hierbij - in bijlage - zien jullie van twee foto's het origineel (rechtstreeks ingescand) en ook het eindresultaat, zoals ik het analoog (ongeveer) wil. Zijn dit normale doordruk/tegenhoud-technieken? Hoe doe ik dit eventueel? Kunnen jullie me raad geven?

Wat ik ook zo vlug mogelijk wil, is resultaten bereiken waarbij je echt zwart en echt wit hebt, dus geen fletse beelden - zoals 'levels' in photoshop - het enige wat ik bij alle prints doe... Nog later zou ik ook ''unsharp masking'' willen toepassen - nu is mijn vraag: is dit allemaal realistisch na een korte tijd doka of moet je daarvoor jaren bezig zijn? Of moet je dure apparatuur hebben...?

Zoals jullie zien:
in de eerste afbeelding heb ik 'vergeten' gebruik te maken van een graduated ND-filter (eigenlijk heb ik dat gewoon nog niet en moet ik me dat dringend aanschaffenm, voor een volledig beeld heb ik wel een pol filter) Hoe corrigeer ik dit nu in de doka (dit lijkt me nog vrij eenvoudig)

Maar dan afbeelding twee: ik wil een dreigende lucht en ook een duidelijke lichte lijn van het gras naar het kasteel van poeke toe..., is dit eenvoudig doordruk tegenhoud werk...?


alvast bedankt!
mvg Pieter