De economie draait om sex. De economie draait om "de mijne is groter dan de jouwe". Als je iets koopt wat sexy is, heeft het een uitstraling, en wil iedereen er zo eentje. De economie draait om de auto van de buren. Als er een nieuwere mooiere grotere staat, moet jij er ook eentje.

De klassieke markt voor de klassieke fotografie was verzadigd. Het gebruik draaide om de functionaliteit. Je nam foto's en daarmee basta. Als je een nieuwere kocht, met nog groter objectief of nog sneller, dan haalde men daar de schouders voor op. So what?

Toen kwam de digitale markt opzetten. Een apparaat dat minder kon, minder goed was en wat nog steeds veel duurder is. Het is een nieuwe sexy trend, en iedereen moest mee. Maar nu komt het: men doet het niet om foto's te nemen. Ik durf te beweren dat een digitaal toestel er alleen voor de omgeving is. Het is een status symbool, net als een nieuwe ringtone op het vetst geblingde mobieltje.

Je kunt aan je omgeving laten zien dat jouw digitale toestel nieuwer is. De jouwe is groter, qua megapixels (dat was bij het vergelijken van kleinbeeld camera's geen issue). En dat je er foto's mee kan nemen staat op tweede plan.

Ik heb zo een collega, die schijnbaar elke nieuwe digitale camera koopt. En hij heeft altijd wat te laten zien aan zijn vrouwelijke collega. Die kijkt hem bewonderend aan, als hij het heeft over zijn opslagcapaciteit (als zijnde zijn eigen grijze cellen) of zijn gestroomlijnde body (als zijnde zijn eigen lijf). Ik heb hem nog nooit zien fotograferen.

Als ik aan het fotograferen ben, proest die vrouwelijke collega om het rare veel te grote en veel te zware fototoestel. Kent je ook iemand met zo'n veel te foute grote GSM met antenne, zo voel ik me dan. Ze kijkt meewarig als ik echt een foto neem, wat ouderwets! Wat moet je nou met een foto?

Ik wil niet meedoen aan de vergelijking van klassieke en digitale toestellen, ik doe niet mee aan de digitale wedloop. Ik zeg niet dat het ene beter is dan het andere. Mijn observatie is echter dat het eerste soort draait om de functie, het andere om de status. Wat vind jij?