Quote Originally Posted by bariet58
Hoi Joachim,
Ik zou om te beginnen je niet al te druk te maken over een statief, een klb
camera behoeft geen zwaar statief.
Ja, maar als je maximale scherpte wil is een klein diafragma toch handig. Ik heb hier een zelfgemaakt eenbeen-statief dat in de grond kan gestoken worden (ijzeren staaf met schroefdraad ). Misschien neem ik dat wel mee, dat weegt niet veel.

Quote Originally Posted by bariet58
Verder zou ik opnamen maken met 100 ISO film, en eventueel lichtmeten met een losse meter. Als je integraal meet doe dat dan vooral op de voorgrond, afhankelijk van de hoeveelheid lucht wat je meeneemt. Meet je vooral een groot deel lucht, dan is je negatief zeker onderbelicht, tenzij je de film een half stopje overbelicht natuurlijk.
Lichtmeting zal ik waarschijnlijk integraal doen. De lucht was ik niet van plan om te meten

Quote Originally Posted by bariet58
Een polafilter kan op zekere hoogten geen kwaad, alleen het contrast wordt hoger, maar daar kan je bij de afdruk wel wat aan doen.
Dat was ik bijna vergeten, een geel filter om de wolken mooi uit te laten
komen is ook onontbeerlijk, vooral natuurlijk als je witte wolken op een hele blauwe hemel hebt.
René de Caluwé
Als ik moet geloven wat ik op het net tegenkom, kan een polarisatiefilter ook helpen voor de detaillering in de lucht te behouden. Klopt dit?
Ik dacht trouwens dat het vooral een oranje-filter was, ipv een geelfilter voor dat effect. Beide kunnen wel denk ik, maar bij oranje is het effect nog iets groter denk ik (vermoed ik, 'k heb het niet getest).

Laatste vraagje, bestaat er een oplossing waarbij je je zonnekap én een oranje/geel-filter tegelijk kunt gebruiken (zonder de extra euro's te moeten betalen voor een 'opschroef' filter) Gewoon het filter op de zonnekap vastplakken zal wel niet zo efficient zijn denk ik

Bedankt,
Joachim