Quote Originally Posted by alex1 View Post
daarstraks zag ik bij http://www.grobet.be de tri-x 400 120 niet meer online staan , ik hoop dat dat geen slecht voorteken is ...
Garanties in het leven heb je weinig, maar voorlopig blijft Kodak Tri-X beschikbaar. Of een (web-)zaak deze nog wil leveren ivm dalende omzet is een ander verhaal. Momenteel lijkt Ilford een betrouwbare fabrikant en haar FP4+ en de HP5+ films zijn zeer goed. Twee bronnen voor goede/goedkope film en foto-chemie zijn ook:
http://www.macodirect.de en http://www.fomafoto.com.

Ik heb zelf altijd veel Kodak Tri-X gebruikt, maar ga nu in elk geval als tweede "standaard" ook Ilford FP4+ uitproberen in verschillende ontwikkelaars. Ik heb voor deze film gekozen omdat ik er erg mooie resultaten van heb gezien.

Er zijn verder verschillende ontwikkelaars op de markt. Bijna alle films kunnen in alle ontwikkelaars, maar iedere combinatie geeft vaak een eigen resultaat (korrel, scherpte, contrast, ...). Uiteraard heeft jouw werkwijze ook invloed (wel/niet agiteren, push of pull ontwikkeling, ...).
De eerder genoemde http://www.digitaltruth.com/devchart.php is een zeer goed startpunt om concentraties + ontwikkeltijden per film-ontwikkelaar combinatie uit te proberen. Verder is de website http://filmdev.org/ een goede site om de resultaten van verschillende combinaties (bij benadering) vooraf te bekijken.

Groet,
Bert
blog: http://thetoadmen.blogspot.nl