Vanmidddag wat foto's gemaakt met mijn Rolleiflex uit 1955. Thuisgekomen wilde ik s'avonds mijn ISO 400 film ontwikkelen, maar had alleen een goede ontwikkelaar voor laaggevoelige films in huis. Maar naar even door zoeken vond ik toch nog meer. Een erg oud doosje met glazen ampullen met Neofin Rot. Hmm.. dat is meer een film voor hooggevoelige films. Maar geen gebruiksaanwijzing in de doos. En de ontwikkelaar is meer dan 25 jaar oud en in die tijd was er nog geen TMax film, waar ik mee gefotografeerd heb. Nou toch maar proberen. Ik vond een ontwikkeltabel waar een tijd in stond tussen 10 en 18 min (gamma 0,55 of 0,7). Wat moet ik daar mee ? tegenwoordig wordt maar 1 gamma waarde opgegeven. Toen werd het nog wat lastiger, want er stond op de ampul aanvullen tot 300 t/m 700 ml. Welke verdunning moest ik kiezen ?
Weer even achter de zoekmachine gehangen en vond wonderbaarlijk een stok oud ingescande verdunningstabel. 1 op 500 schijn normaal te zijn. Nou de gok maar genomen. En zie daar de film hangt nu aan de waslijn met niet geheel verkeerd resultaat, mocht nog iets korter ontwikkeld, maar de negatieven zijn goed afdrukbaar zie ik al.
Dus voor liefhebbers dit is het recept: Kodak Tmax400 rolfilm belicht op ISO 320, onderwerp bij licht bewolkte hemel in open bos (1/60; f5,6) Ontwikkeld in Neofin Rot ampul, aanvullen tot 500 ml, 15 minute, agitatie 1x per min.