Quote Originally Posted by Роберт View Post
Ik gebruik zelf een Berlebach statief (Report 8043) voor zware camera's. Het Essen hout zorgt voor een volledige demping. Verder kun je aan de haak nog een fototas hangen van 5-10 kg, om het eigen gewicht te verhogen. Als balhoofd zijn er veel mogelijkheden. Ik gebruik ook een Berlebach maar die zijn natuurlijk niet goedkoop. 551/552. Maar Arca Swiss of Novoflex maken ook uitstekende producten.
Een 6x7cm SLR maakt mechanisch een behoorlijke trilling. Dat zul je ergens kwijt moeten.
Ik denk dat je gelijk hebt, deze zware camera is niet te vergelijken met de kb spiegelreflex die ik voorheen gebruikte. Het opklappen van de spiegel deed ik tot nu toe standaard want er wordt gezegd dat dit bij deze camera nodig is. Ik merk het verschil niet dus de demping is volgend mij ok.

Wat in mijn situatie wel een rol lijkt te spelen is dat mijn statief met een koppelplaat werkt. Hoewel er geen voelbare speling is, wordt de plaat volgens mij niet strak genoeg geklemd. En dan heeft de sluiter wel invloed, maar dat is mijn idee hierbij. Berlebach is inderdaad top.

Dank allemaal voor jullie tips. Ik probeer nu meer uit de hand fotograferen. Met een 100ASA film en diafragma 4 of 5,6 levert dit sluitertijden van 1/60 tot 1/125 bij bedekte lucht dus dat moet te doen zijn. Tenminste als ik korte lenzen tot en met 90 mm gebruik.