Quote Originally Posted by Hondenbrok View Post
Beste APUG'ers,

Een tijdje terug heb ik een rolletje PanF+ gekocht met de gedachte om hiermee portretten te schieten. Ik dacht: kleine korrel, mooie scherpe gezichten met veel details. Helaas was ik even vergeten dat 50ISO wel erg sloom is. Dus: flitsen. Aangezien ik geen softbox/paraplu heb, doe ik dat liever niet.

Voorlopig ligt het rolletje dus (letterlijk en figuurlijk) in de koelkast. De vraag is natuurlijk: Wat ga ik er wel mee doen? Waarschijnlijk toch een paar portretten buiten in de zon maken. Verder heb ik geen idee, dus ik vroeg me af: Wat zouden jullie doen met 1 rolletje PanF+ (35mm)? Het rolletje zal volgeschoten worden met een Pentax P50 met een 28/2.8 en een 50/1.7.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeŽn!

Nick
Jouw 50/1.7 heeft per definitie een heel goede scherpte bij 4.0 en is waarschijnlijk al bij 5,6 top. Bij 8.0 is de scherpte nog ietsje beter maar het verschil met 5.6 is praktisch niet van betekenis. Diafragma 1.7 en 2.8 zou ik vermijden als het niet echt nodig is. Bij de 28mm lens ligt dat anders. Die presteert bij alle openingen net wat minder. Dit verschil tussen brandpunten zie je bij vrijwel elk merk terug, uitgezonderd de heel dure zoals Leica. Dit vind ik het leuke van vrijwel elke 50 mm standaard lens. Die presteert niet alleen het beste maar is tevens het goedkoopste. Net zo belangrijk als de scherpte is het contrast van je lens. Dat is bij de grootste opening heel matig of zelfs slecht en dit blijf zien. Je kunt het later in de doka een beetje camoufleren door iets harder af te drukken maar echt ideaal wordt het niet meer.
Scherpte- en contrastverschillen in lenzen zie je bij gebruik van alle films. Daar heb je niet meteen een laaggevoelige film zoals PanF+ voor nodig.

Verder zou ik je willen adviseren om je filmgevoeligheid op 25 ISO in te stellen. Als je tenminste genoeg details in de schaduwen in je afdrukken wilt terugzien. En verder oppassen met zonlicht want deze film is berucht voor zijn hoge contrast. Als je toch buiten portretten wilt maken, dan zou ik dat bij een bedekte hemel doen. Bij 4.0 en ISO 25 kom je dan uit op een sluitertijd van 1/60. Dat is goed uit de hand te doen.
Verder heeft deze film, als een van de weinige, de vervelende eigenschap dat je hem kort na het belichten moet ontwikkelen omdat anders het beeld vervaagt. Een paar dagen is geen probleem maar je moet niet weken wachten.

Ik heb zelf veel met deze film gewerkt en heb er ook heel mooie resultaten mee behaald.Tegelijkertijd is het geen echt gemakkelijke film omdat je met een paar typische zaken rekening moet houden en ik hem in zijn gedrag wat "onvoorspelbaar" vind.

Succes ermee en laat weten wat het wordt!