Quote Originally Posted by Hondenbrok View Post
Bedankt iedereen voor de uitgebreide antwoorden. Ik ga me dan niet al te druk maken om het diafragma (al probeer ik f/2.8 en groter te vermijden).

@Jos: Bedankt voor de ontwikkeltip! Normaalgesproken duurt het een maand of 2 voordat ik een rolletje heb volgeschoten, omdat niet altijd weet wat ik wil fotograferen. Het is dus beter om het rolletje binnen een week ofzo vol te schieten en dan meteen te laten ontwikkelen? Of is niet zo kritiek?

Hoi,
Het kan zeker geen kwaad om een rolletje langere tijd in een camera te laten en pas veel later te ontwikkelen. Zeker bij zwart-wit film. Natuurlijk niet in het dashboard kastje van de auto laten liggen in de warmte.
Mijn record is geloof ik 6 jaar ... in een "vergeten" oude camera. Ik kwam er pas achter toen ik deze camera onlangs weer eens wilde gebruiken.

Je kunt ook portretten maken zoals ze ruim een eeuw geleden deden: binnen bij zoveel mogelijk daglicht (vaak via dakraam) en een sluitertijd van enkele seconden. Dit betekende dat het model dus stil moest blijven zitten. Ze zaten daarom vaak in een stoel met een neksteun waar het hoofd tegenaan leunde. Leuk experiment.
Zie bijvoorbeeld: http://www.daguerreotypes.eu/studioportret.html
Overigens stonden mensen vaak in die tijd met gesloten vuisten op de foto: dit vond men toen netjes.
Je kunt binnen ook gewoon een aantal "gewone" (schemer)lampen inzetten voor extra (indirect) licht en eventueel een laken als achtergrond. Bij zwart-wit hoef je geen rekening te houden met de kleur van het licht!

Kortom: lekker experimenteren met dit filmpje op ISO 50 of zelfs 25. En maak ook een paar portretten met de lens helemaal open. Kan juist zeer mooie effecten geven. Dan niet scherpstellen op de neus, maar op de ooghoek (naast de neus).

En mocht je echt geen raad weten, wil ik de film ook wel met jou ruilen (omgeving Apeldoorn of Veenendaal?) voor een 125 of 400 ASA zwart-wit film.

Veel plezier,
Bert
http://thetoadmen.blogspot.nl