Ga op zoek naar een Toyo45A of Toyo45CF - goede en robuste loopbodemcamera's waar goed mee te werken is en die voldoende instelmogelijkheden bieden. Er is tweedehands goed aan te komen en ze zijn niet te duur. Bevalt hij niet, dan verkoop je hem weer voor hetzelfde geld.

Verder zijn alle (na-oorlogse) filmhouders voor een bepaald formaat uitwisselbaar en in principe in elke camera van die maat te gebruiken. Een Linhoff cassette past dus in een Toyo en een Cambo en een Sinar, etc. De externe dimensies van 45 cassettes en 9x12 cassettes zijn daarbij gelijk en daarmee allebeide in elke moderne 4x5 camera te gebruiken, maar ze accepteren alleen hun respectievelijke filmformaten. Bedenk dus welke filmmaat je wilt gebruiken en koop daar je cassettes bij. De keuze in 4x5 film is iets groter geloof ik.

Iets vergelijkbaars geldt voor lenzen: alle lenzen laten zich op elke camera gebruiken, vermits ze een eigen sluiter hebben. Bevestiging gaat via een lensplankje, met daarin een gat dat past bij de sluiter waar de lens in zet. Je hebt ze kort door de bocht gesteld in drie maten: #0, #1 en #3, die voor de belangrijkste moderne sluiters gelijk zijn. Een copal #1 past in hetzelfde gat als een Synchrocompur #1. Vijftig jaar geleden waren er meer maten, maar dat is ondertussen zeldzaam en oud spul geworden. De meeste 150 mm lenzen zitten in een #0 sluiter.
De lens met sluiter bevestig je met een borgring in de lensplank en die gaat dan weer op de camera. Die plankjes zijn trouwens wel cameraspecifiek: de Toyo heeft eigen type plankje dat op bijna geen andere camera past. Die plankjes zijn trouwens niet zo heel duur: hooguit enkele tientjes.

Er zijn enkele 45 camera's die een eigen (spleet)sluiter hebben. Dat zijn voormalige (amerikaanse) presscameras als de Speedgrafic. Voordeel is dat je op deze camera's ook lenzen zonder eigen sluiter kunt gebruiken. Nadeel is dat de instelmogelijkheden van deze machines beperkt zijn. Ook Sinar bouwt (bouwde?) een eigen sluitersysteem, die sluiterloze lenzen accepteert: de DB-sluiter. Lenzen voor dit systeem zijn vaak goedkoop omdat ze geen sluiter hebben, maar alleen voor dit specifieke systeem te gebruiken.

Over lenzen is de consensus zo'n beetje dat de lenzen van de 4 belangrijkste makers (Rodenstock, Schneider, Nikon en Fuji) allemaal goed zijn en dat de onderlinge verschillen op zijn best lastig te zien zijn. Als je een lens van een van deze fabrikanten koopt en hij is goed behandeld, dan kan er eigenlijk weinig mis gaan. Ook het verschil in kwaliteit tussen multicoating en enkele coating is maar beperkt: hooguit bij veel tegenlicht zie je verschillen en dat is met een zonnekap op te lossen.

Tenslotte: op www.largeformatphotography.info staat een schat aan info. Wel in het Engels, natuurlijk...