Het aantal fotozaken waar je filmpjes kunt laten ontwikkelen of foto's (chemisch) op echt fotopapier, neemt hard af. Mijn lokale fotozaak is er nu ook mee gestopt omdat ze te weinig opdrachten hebben om het rendabel te houden. Chemie voor de ontwikkel machine is erg duur en het steeds kalibreren van de printmachine is ook erg kostbaar voor die enkele afdruk. Filmpjes laten opsturen naar een centrale kan vaak wel, maar daar heb ik slechte ervaringen mee:
- filmpjes verdwijnen spontaan
- kwalitatief slecht ontwikkeld of afgedrukt
- "spontaan" extra services die erg duur blijken te zijn, zoals bij "alleen ontwikkelen" toch scannen + CD of wel alles afdrukken voor totaal € 25,00 en dus discussie ...
Verder willen ze wel van alles scannen, echter maximaal 6x6 cm, en digitaal printen maar dat vind ik vaak niet mooi.

Omdat in nu voor de Blind Print Exchange toch een echte analoge afdruk in kleur wil hebben, ben ik toch maar weer op zoek gegaan naar welke echte fotovaklab dit nog doet.

Ik heb Fotovaklab Color Utrecht, Catharijnesingel 126, 3511GX Utrecht, http://www.colorutrecht.nl gevonden.

Als test heb ik 12 verschillende filmpjes laten ontwikkelen: kleur, dia en zwart-wit in 135 en 120 formaat. Alles is perfect ontwikkeld en netjes met factuur naar mij opgestuurd.
Ik had zelfs een Agfa Scala film (= zwart-wit dia film) ingeleverd, die ze voor mij op verzoek als negatief film hebben ontwikkeld. Ook deze ziet er zeer goed uit.

Kortom: ik kan ze aanbevelen. Ze weten waar ze het over hebben - ook op analoog gebied - en geven goed advies. Verder vind ik ze niet duur.

Mocht je zelf ook nog een betrouwbaar vaklab weten, waar je persoonlijk goede ervaringen mee hebt, deel het dan hier.

Bert