Je vraag is lastig te beantwoorden, omdat er nogal wat verschillende copal en synchro-compur sluiters zijn. Ik heb het dan niet alleen over de maat (0, 1 en 3 zijn op dit moment nog gangbaar), maar ook over ontwikkelingen door de tijd heen. Ik heb ooit eens een oude 6.7/90 mm angulon in een synchro-compur gehad, waarmee ik altijd ruzie had. Ik heb die lens toen vervangen door een 8.0/90 SA, die in een modernere synchro-compur 0 zat. Het gebruik van die sluiter was een stuk eenvoudiger, maar weer heel anders dan de nog nieuwere synchro-compur 3, waarin mijn 360 tele xenar zit. Ik heb ook nog een hand vol verschillende lenzen in diverse copal sluiters, die onderling ook de nodige verschillen vertonen.
Qua gebruiksgemak en betrouwbaarheid leveren beide merken goede sluiters. De nieuwere copal sluiters hebben een T-stand, wat handig kan zijn bij langere tijden. Je hoeft je draadontspanner dan niet de hele tijd vast te houden. Bij de nieuwere synchro-compur sluiters klikt het diafragma op 1/3-stop in, wat ook weer zijn voordelen heeft.
Het enige waarvan ik me niet zeker ben, is in hoeverre synchro-compur nog sluiters voor grootformaat bouwt. Ik herinner me een bericht van enkele jaren geleden, waarin een productiestop aangekondigd werd, maar helemaal zeker ben ik me er niet van. Ik zou de aanschaf van een lens daar niet van laten afhangen. Beide merken zijn uitstekende mechanische sluiters die zich nog geruime tijd te repareren zullen zijn door vakmensen.
Huub