Mocht je je tegenzin overwinnen en gaan scannen, dan is het (gratis) programma PanoTools van Prof. Dersch misschien een goed startpunt.
Ik heb het zelf niet gebruikt, maar er wel goede verhalen over gehoord.
Ik zou deze route kiezen als ik niet aan een panoramacamera (bijvoorbeeld Noblex) kon komen en toch iets wilde hebben dat er uit ziet als 1 opname met cylindrische projectie.
Een goedkoop alternatief voor de Noblex is natuurlijk de Hrozion camera. Daar heb ik al heel veel plezier van gehad en ik vind het een van de leukste snapshotcamera's op de markt. Er wordt een aantal keren gezegd: gebruik een goede 360 graden panoramakop. Ik heb er 1 van Manfrotto. Vergeet even niet dat zo'n ding dicht tegen de 400 euro kost. Als je panorama's van kleinere ruimtes maakt is het werken met zo'n kop een must anders verschuift alles steeds en krijg je nooit een goed panorama. Met een macroinstelslede kom je ook een heel eind. Je hebt in ieder geval iets nodig waarmee je je camera naar achteren kunt schuiven, zodat je om het nodaal punt van je lens kunt draaien. Als je die opnametechniek onder de knie hebt dan kun je je gaan buigen over het afdrukken. Ik werk voornamelijk digitaal, omdat ik ze op die manier gewoon het mooist aan elkaar krijg. Als experiment is het misschien leuk om eens analoog te doen. Blijf je analoog en wil je panorama vaker doen, dan zou ik echt een panoramacamera overwegen en dan is de Horizon een heel goed startpunt.