Quote Originally Posted by argus
gisterenavond op een dun negatief gestoten dat wel afdrukbaar is, maar de afdruktijd mét voldoende diafragmeren was naar mijn zin (en een kleine burn-actie) veel te kort.

Aangezien ik voor splitgrade printen mijn Meopta met kleurenkop gebruik, dacht ik eraan om die te gaan misbruiken als neutrale densiteitsfilter door CMY knoppen eenzelfde hoeveelheid in te filteren.
Het resultaat was bevredigend maar voor de goede orde vraag ik me af of mijn idee daarover correct is?

Cyaan komt niet voor in de standaard Z/W filters, kan ik enkel met deze ook een ND filter creëren of ga ik dan de mist in?

G
Als je alle drie de kleuren CMY in de stralenbundel plaats krijg je een soort grijsfilter. Dat heb ik ook wel eens toegepast bij dunne negatieven. Een andere optie is om nog een extra, ontwikkeld maar niet belicht strookje film over het andere negatief te leggen dan krijg je ook minder licht op de plank. Zult wellicht wel de kleurcorrectie nog iets moeten aanpassen. Soms ook niet.
Door gebruik te maken van de CMY truuk, rekende je vroeger ook de verschillende Gründzahl emulsiecorrectie waarden om. Voorbeeld Gründzahl huidige pak papier is:
20 - 60 - 00
Gründzahl nieuwe pak papier is:
00 - 30 - 40

Je ziet dat je 30 wel in mindering op 60 kan brengen maar op de 00 kun je geen 40 in mindering brengen. Hoe losten we dit op? Simpel door alle waarden met 40 te verhogen.

Dan krijg je dit:
20 - 60 - 00 verhogen met
40 - 40 - 40 +
------------
60 - 100-40 = nu trekken we hier het nieuwe Gründzahl weer vanaf
00 - 30-40 -
------------
60 - 70 -00 =

Je had je analyser geijkt op een correctie van
20 - 60 - 00, de nieuwe correctie is
60 - 70 - 00, dat is een verschil van
40 - 10 - 00, voeg deze 40Y en 10M toe aan de vorige ijking.
Na het maken van een proefprint van het ijknegatief weet je dat je weer goed zit met dit pak papier.
Met andere woorden je past hier ook een "ND-filter" toe.