Quote Originally Posted by tommie
Hallo,

Ik heb gister een grote partij glazen negatieven gekocht. Het gaat om het formaat 9*12. Heeft iemand ervaring met het afdrukken van deze negatieven (vergroten eigenlijk het liefst). De negatieven komen ongeveer uit begin 1900. Ook zou ik graag advies willen hebben over het eventueel schoon kunnen maken van deze negatieven. Is dit sowieso mogelijk? Hoe kan ik ze het beste bewaren? Kortom alle informatie is welkom. Op het www heb ik tot nog toe niet erg veel kunnen vinden. Wellicht zijn er meerdere liefhebbers. Ook zou ik graag willen weten of het slecht is deze negatieven te scannen met een flatbed scanner

Alvast bedankt

tommie

NIET SCHOONMAKEN ! ! Je loopt een groot risico dat je de negatieven onherstelbaar beschadigt. Het hangt er namelijk maar net vanaf welke soort emulsie er op de glasplaat zit.

Contactafdrukken is een fluitje van een cent. Je legt het negatief op een vel fotopapier onder de vergroter. Je belicht (even testen hoe lang), en ontwikkelt het papier verder normaal.

Vergroten kan ook, maar dan heb je een 4x5 inch vergroter nodig. En de belichtingstijden kunnen erg lang worden, omdat deze negatieven meestal erg zwaar gedekt zijn voor hedendaags papier.

Scannen is niet slecht voor je negatieven. Maar het kan zijn dat je flatbed scanner met doorlichtmodule niet krachtig genmoeg is om door de zwaarder gedekte paertijen heen te komen.