Quote Originally Posted by hka
Even een ander geluid. Hoe wisthfull thinking dit idee ook is de schaduwzijde heb ik afgelopen week meegemaakt tijdens een fotoseminar in het Bayerische Wald. (...) Maar nu de domper zoals ik vernam van de organisatoren zit in Duitsland volledig de klad in de fotocursussen, workshop en seminars. Hadden zij tot en met vorig jaar geen enkel probleem om de geplande aktiviteiten vol te krijgen afgelopen jaar is dat helemaal anders. Met pijn en moeite 6 betalende kursisten bijelkaar gekregen. Inmiddels ook begrepen dat een van de grote kursuscentra in midden-duitsland (waarschijnlijk Wetzlar) ook gesloten is vanwege gebrek aan belangstelling.
Dankjewel Harry. Dit soort reacties zijn heel welkom. Je leert nooit zoveel als van fouten. En beter ten halve gekeerd dat ten hele gedwaald. Ging het in Bayern om een cursuscentrum, of om een individuele cursus? Heb je er meer informatie over? "Geen belangstelling" zegt mij niet veel. Heb je enig idee wat de redenen waren? Hebben ze websites?

Je zult in mijn ogen een uiterst goed opgezet en vooral aantrekkelijk programma moeten bieden waar de meerwaarde vanaf druipt anders haken geïnteresseerden af.
Ja, dat denk ik ook. De kwaliteit van het cursusaanbod moet het gros van de aantrekkingskracht gaan vormen.

Met betrekking tot de kosten nog even de vergelijking met de kosten van de afgelopen week. Daarvoor betaalde ik inclusief hotel, begeleiding en HP € 514,= incl. éénpersoonskamer toeslag. Wel daarbij de aanteking dat er geen materiaal o.i.d. bij in zit.
Dat is echt niet duur. Nogmaals, betrof het hier een cursus of een cursuscentrum? De prijzen waar wij nu aan denken zijn gedeeltelijk gebaseerd op onze kostenberekeningen, en gedeeltelijk op de prijzen van vergelijkbare centra voor fotografiecursussen en creatieve vakanties. Er bestaan niet veel goedkopere mogelijkheden. Er bestaan wel véél duurdere.

Kies voor aparte bijeenkomsten t.a.v. analoog en digitaal. Mijn ervaring is dat wanneer je dat door elkaar gooit, zoals afgelopen week het geval was, je verschrikkelijk veel ruis (hoe toepasselijk) krijgt tussen de verschillende gebruikers.
Dat is ook de bedoeling. In principe zullen analoog en digitaal gescheiden worden. En er zal per cursus een voertaal komen. Ik kan me alleen bij cursussen die om opname draaien (landschapsfotografie of portret) voorstellen dat digitaal en analoog door elkaar lopen. In de praktijk moet blijken wat er dan wel en wat niet goed werkt.

Kortom ik denk dat het concept en de kwaliteit de doorslag geeft. Als laatste probeer niet meteen het onderste uit de kan te halen want als je eenmaal de naam hebt duur te zijn achtervolgt je dat heel lang. Beter in het begin genoegen nemen met iets minder en zie dat dan ook als aanloopkosten. Misschien dat de Franse fiscus daar ook mooie regelingen voor heeft...
Het is niet de bedoeling om mensen zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen. Zo steken noch ik, noch mijn vrouw in elkaar. Maar zonder kostwinning is het een doodgeboren kindje. We hebben niet de illusie dat we er millionair mee zullen worden. Integendeel. Ik heb nu een goed betaalde vaste baan bij Justitie, en dat zouden we allemaal opgeven. Financieel wordt het een grote aderlating. Dat hebben we er beiden voor over. Maar de kinderen moeten wel te eten hebben, als je snapt wat ik bedoel. Daar hangt een minimum prijskaartje aan.