Quote Originally Posted by fred
Beste Jeroen,

Niet vergeten ook de oorzaak aan te pakken van je probleem.
Met zulke korte afdruktijd 'lijkt' me het eerder dat er een probleem met je filmontwikkeling/filmbelichting.

Ook een evidente oplossing is, als het probleem zich blijft manisfesteren, dat je een andere vergrotingslamp plaats met halve sterkte.

Heb je op vergelijkbare vergroters met hetzelfde negatief ook zo'n korte afdruktijd? Of met andere 6/6 negatieven (van een andere ontwikkeling)?

mvrgr
Fred
M'n Durst heb ik nog niet zo lang en ik ben eigenlijk 'net' met 6x6 begonnen (ik heb geen andere 6x6 vergroter).

Op dit moment ben ik mijn TRI-X i.c.m. D76 (1+1) aan het 'eiken' voor mijn vergroter... het betreffende negatief is echter iets ouder (geschoten op 250 ASA en volgens de Kodak ontwikkeltijd ontwikkeld); maar het ziet er zeker niet als een probleem-negatief uit (niet heel donker of heel licht; tevens ziet ie er op het contactvel ook prima uit).

Dus ik denk niet dat de aanpassing van mijn ontwikkeltijd/ISO-waarde erg veel verschil gaat maken... kan ik hieruit concluderen dat deze tijden toch niet echt normaal zijn voor een 8x10inch papiertje met een 80mm vergrotingsobjectief op f/11?! Dan moet het haast de lamp zijn...

Maar zo'n filter klinkt zo gek nog niet... is zo-ie-zo wel handig als je wat complexere 'dodge & burn' praktijken wil gaan uitvoeren.
Jeroen