Sommige namen zijn bekend, andere wat minder. Rodinal een filmontwikkelaar van Agfa die op 27 Januari 1891 onder Patentschrift no. 60174 van het Kaiserliches Patentambt werd ingeschreven en later dat jaar op de markt werd gebracht.
Een vinding van Dr. M. Andresen uit Berlijn.

Een receptuur die in bijna alle tijden vrijwel onveranderd is gebleven en naar goede bronnen, voor het laatst in 1992 door Agfa is gemodificeerd.
Agfa (Aktien Gesellschaft Für Anilinfabrikation), een gekende naam in de fotoindustrie draait nu op zijn laatste benen. De splitsing met Agfa Gevaert heeft Agfa Photo duidelijk geen goed gedaan. Agfa, een bedrijf dat in 1964 nog fuseerde met Gevaert en vanaf 1981 een 100% dochter van het Bayer concern in Leverkusen. Onder dit pharmaceutisch concern werden destijds miljoenenwinsten geboekt, zie nu wat er van is overgebleven.
Zoals het er naar uit ziet is het gebeurd met een lange traditie in de Duitse fotoindustrie. Voor iedereen die zelf zijn z/w films ontwikkelt is RODINAL een begrip. Een ontwikkelaar die tot vorige week vrijdag nog werd geproduceerd in de Agfafabriek in Valhingen/Enz. Een unieke receptuur, hoge verdunningen mogelijk met superscherpte (1+25 - 1+100). Een vloeibare ontwikkelaar die bijna net zo lang houdbaar is als de patentvinding. Zou het daarom verkeerd zijn afgelopen met Agfa Photo.................??

Fotohuis heeft inmiddels de laatste voorraad Rodinal uit Valhingen /Enz opgeslagen. Verdere info vind je onder *NIEUWS* op onze website.

Prettig weekend.

Robert